Photo by chiara conti on Unsplash

Har du kjøleskapet fullt av slappe og slitne grønnsaker? Eller har du brukt opp hele og bare roten står igjen? Da må du ikke kaste dem. Vi hjelper deg å få liv i de igjen!

Om du ikke er flink til å holde det ryddig og rent, kan kjøleskapet ditt fort ende opp som en matkirkegård. Slappe gulrøtter, flekkete blomkål og vissen purre. Et kjent syn for mange av oss. Men, ved å gjøre enkle justeringer og tiltak kan du unngå dette til evig tid. 

Hjelp! Vi har slappe og slitne grønnsaker i kjøleskapet.

Grønnsaker består av mye vann. Og nesten uansett hvordan du lagrer det vil en del av vannet fordampe, og dermed mister grønnsakene spensten.

  • Ta frem en bolle og fyll den med iskaldt vann. Gjerne isbiter for best effekt.
  • Legg i de slappe grønnsakene.
  • La de ligge i 15 minutter i det kalde vannet.
  • Ta grønnsakene ut igjen og tørk de.
  • Vips, så er de spenstige igjen!
 

Dette trikset kan du bruke på følgende grønnsaker: spinat, salat, gulrot, brokkoli, blomkål, kål, kålrot, paprika, selleri m.m.

Er det faste grønnsaker som gulrot, kål etc. kan du godt kutte det opp for enda raskere og bedre effekt.

Hjelp, purren og vårløken visner!

Vårløk og purre selges gjerne med roten fortsatt på. Om de mister fuktighet begynner de raskt å visne. Du kan fukte vårløken og purren og legge det i en pose i kjøleskapet. Det vil øke levetiden. Eller så kan du fortsette å dyrke de på denne måten:

  • Fyll opp et glass med vann
  • Putt vårløk/purre i glasset 
  • Sett det i et lyst vindu
 

Både purren og vårløken vil fortsette å vokse. Du kan nå høste inn og bruke det du behøver. Og selv om du skulle komme til bunnen av purren eller vårløken, vil den vokse opp igjen ganske raskt.

Grønnsakene har fått mugg!

Dette kan skje av og til. Men det betyr ikke at du behøver å kaste hele pakken eller hele grønnsaken. 

  • Har det kommet litt mugg på et område, kan du enkelt skjære av denne biten. Husk å ta av litt ekstra rundt, slik at du er helt sikker på å få med deg alt mugget.
  • Er det derimot en muggen/råtten grønnsak i en pakke, kan du enkelt ta den ut. Se godt etter om de andre har fått noe mugg på seg og skyll de godt - evt. kutt av muggflekker.
 

Blomkålen får svarte flekker!

Det går fint. Skjær av rundt de svarte flekkene. Det går fortsatt an å spise blomkålen. Vil du unngå av blomkålen skal råtne og miste spensten må du oppbevare den kjølig og i plastikken som kommer med fra butikken. Har du allerede spist en del av den, bør du pakke resten inn i en pose eller boks.

Og husk at blomkål er en veldig skjør grønnsak. Støtskader kan gjøre at levetiden på blomkålen synker betraktelig og kan være starten på mugg/råte.

Hvitløken har begynt å spire!

Oppbevarer du hvitløken feil eller har den for lenge vil den til slutt begynne å spire. Men, det er ingen fare. 

  • Ta frem en liten skål og fyll med vann.
  • Legg i hvitløken.
  • Sett i et lyst vindu.
  • La det spire og klipp ned når du behøver litt hvitløksspire.

Dette kan brukes til f.eks. omeletter eller supper.

 

Skal jeg kaste stangselleriroten?

Nei! Du behøver ikke det. På samme måte som purre, vårløk og hvitløk kan du fortsatt dyrke frem mer av grønnsaken. Men dette tar litt lengre tid.

  • Ta frem et lite glass og fyll med vann.
  • Legg i roten.
  • Sett i et lyst vindu.
  • La det spire til det slår rot.
  • Etter 1-2 uker - flytt over til en potte med jord. Dekk hele roten under jorden.
  • Gi rikelig med vann første gangen. Deretter hver tredje dag.
  • Etter 4 uker har spirene vokst over jorden og du kan ta av det du behøver.

Oppbevar riktig så slipper du konsekvensene.

Du kan lett slippe gul brokkoli og slappe gulrøtter om du er flink til å lagre varene dine riktig. De fleste grønnsaker er avhengige av litt fukt for å fortsette å holde seg friske og spenstige. Dette kan du løse ganske lett ved å oppbevare hver enkelt grønnsak i en boks.

For at grønnsakene skal holde lenge, bør du pakke de inn. Enten i en boks med lokk eller  en pose (godkjent for matlagring). Vil du at de skal være ekstra spenstige i lengre tid, kan du skvette litt vann på grønnsakene som ligger i boksen/posen før du lukker igjen.

BærekraftDårlig samvittighetMatsvinnMiljøSamvittighetØkonomi