Det føles naturlig for mange å legge frukt og grønt i kjøleskap. Vi har blitt opplært til å kjøling tar bedre vare på ferskvarer. Men det er ganske mange frukt og grønnsaker som ikke skal i kjøleskap. Velger du heller å oppbevare på kjøkkenbenken kan du både øke levetiden og kvaliteten på produktet betraktelig.
Fersk ingefær
De aller fleste rotgrønnsaker skal ligge i kjøleskap. Ingefær derimot skal ikke ha lavere temperatur enn åtte grader. I kjøleskap blir det for kaldt og fuktig, noe som kan resultere i misfarging og forråtnelse. Kan lagres i flere måneder, om den har det kjølig og mørkt.
Banan
Lagres i romtemperatur og ikke i kjøleskap. Lagres den i under 12 grader blir de grå og mister mye av smaken.
Tomat
Oppbevares best på kjøkkenbenken. I kjøleskap vil de få kjøleskader, miste smak og stanse modningsprosessen. Ikke ha mange på hverandre, da de lett kan få skade og begynne å mygle. Kan lagres i 1-1,5 uke.
Agurk
Dette er den grønnsaken flest har i kjøleskapet. Men, den holder seg aller best på kjøkkenbenken eller ideelt 10-14 grader. Behold plastikken agurken kommer i. Den varer lengst med plastikken på. Kan lagres 1-2 uker.
Avokado
Er avokadoen umoden, bør du legge den på kjøkkenbenken og la den modne. Vil du ha en rask modning legger du den i en pose med et eple. Er avokadoen moden eller du har igjen en halvpart, kan du enkelt legge det i en plastikkpose (sug ut luften og knyt igjen) og legge det i kjøleskapet. Der kan det holde seg i 2-3 dager.
Vannmelon (hel)
Vannmelon skal ikke oppbevares under 5 grader. Da blir den melete og mister den gode smaken. Du kan heller lagre det på benken. Det meste av vannmelonene som kommer til Norge er modne og kan spises med en gang.
Melon (hel)
Melon mister smak i kjøleskapet. Otimalt bør den lagres på samme måte som vannmelon - mellom 5-10grader. Når melonen er oppdelt kan den godt oppbevares i kjøleskapet, men den vil ikke ha så lang holdbarhet.
Aubergin
Aubergine eller eggplante skal helst ha rundt 10 grader. Har du en kjøleboks/skuff er det perfekt. Alternativt i en boks i en kald kjeller. Under oppbevaring skal den ikke i kjøleskapet. Den klarer seg bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Lagring rundt 1 uke.
Squash
Skal helst ha rundt 10 grader. Har du en kjøleboks/skuff er det perfekt. Alternativt i en boks i en kald kjeller. Under oppbevaring skal den ikke i kjøleskapet. Den klarer seg bedre på kjøkkenbenken enn i kjøleskapet. Lagring rundt 1 uke.
Papaya
Holder seg best i 8-12 grader. Men klarer seg fint på benken til den er moden. Er den moden, så bør du spise den med en gang.
Appelsiner
Appelsin kan klare seg i kjøleskap om du har kjøpt veldig mange. Ha fremme de du kommer til å spise. På kjøkkenbenken modes de og får den gode søte smaken. Du bør ikke lagre mange appelsiner tett i tett eller på hverandre. Da får de raskt mugg og råte i kontaktflatene.
Sitroner/lime
Disse sitrusfruktene får raskt kjøleskade. Skallet kan bli brunt, og frukten vil smake bittert og lukte råttent. Huskeregelen er at sur frukt tåler ikke kulden så godt.
Paprika
Optimalt skal paprika lagres i en kjøleskuff/grønnsaksskuff med 8-10 grader. Men om du skal spise den i løpet av 2 dager kan den fint ligge på kjøkkenbenken. Uansett så beholder du på plastikken den kommer med. Det øker levetiden på paprikaen.
Kiwi
Umoden kiwi kan oppbevares på kjøkkenbenken til den er moden. Er den moden, oppbevares den seg best i kjøleskapet.
Mango
Moden mango bør oppbevares på kjøkkenbenken. Der vil den modnes raskt. Har du derimot en moden mango bør du lagre den kjøligere - rundt 8 grader.
Feil oppbevaring av matvarer kan koste deg tusenvis av kroner. Følger du listen på hva du kan oppbevare på kjøkkenbenken kan du spare tusenvis av kroner hvert eneste år.