Slik lager du en kopp te - og finn roen på 5 minutter

Slik lager du en kopp te - og finn roen på 5 minutter. Foto av Manki Kim på Unsplash

Å sette seg ned med en kopp te kan være nok til å finne indre ro, skjerpe oppmerksomheten og gi oss overskudd til å ta tak i alle arbeidsoppgavene som venter.

Alle opplever tid ulikt. Noen har for mye tid, andre føler de ikke rekker noe som helst på den korte tiden døgnet har gitt oss. 

Uansett hvordan du opplever og bruker tiden din, så vil det være slik at noen perioder i livet er ekstremt hektiske. Og i de hektiske periodene kan det være ting som plager oss, mengden av oppgaver gjør oss i dårlig humør og det meste virker lite spennende. Dette er ofte tegn på at du trenger alenetid - litt kvalitetstid til kun deg selv.

Finne din indre ro

Hva som er kvalitetstid og gir deg en dyp ro er ulikt fra person til person. For noen kan det være å luke ugress i hagen, ta et varmt bad, gjøre yoga, lese en god bok eller bare se ut av vinduet med en god kopp te. Hva du gjør for å finne roen er ikke så viktig, men det er hvordan du tar vare på den tiden og opplevelsen. Det er i disse øyeblikkene av dyp ro at du finner deg selv og kommer i kontakt med dine behov. Og det er her du får svar på hva vil du i livet og hva du ikke vil. Sakte men sikkert finner du deg selv, gjør prioriteringer, tar bort frykt, gjør gode gjennomtenkte valg og finner en indre ro og lykke.

 

Gitt ro i over 1000 år

I over 1000 år har buddhistiske munker brukt en kopp te for å skjerpe oppmerksomheten og meditere. De brukte tid og sanset. De lyttet til det friske vannet som rant, boblingen fra kokende vann, følte varmen fra koppen som hvilte i hendene, dvelte ved duften og kjente de milde aromaene fra teen renne ned i halsen. Alt ble gjort med tanke på å påvirke tankene og roe ned.

 

Lag en kopp te på 5 minutter! 

  1. Bruk alltid friskt kaldt vann.
   Friskt vann inneholder mye oksygen. Det er oksygenet som gjør at smak frigjøres under koking. Gammelt kokt vann vil ikke gi samme smak i teen, fordi den mangler oksygen.
  2. Bruk riktig temperatur.
   Ikke all te skal ha fosskokende vann (100´C). Å bruke feil type temperatur vil gjøre at du ikke får optimal smak på teen. Ofte kan du finne riktig temperatur på pakken.
  3. Trekktid.
   Generelt kan du la teen fra poser trekke i 3 minutter. Dette er fordi bladene er kuttet i små biter som enklere kan gi fra seg smak. Men husk å ikke stresse eller dyppe teposen opp og ned. La den bare ligge å hvile i koppen. Da får du ikke bare farge - men også smak! Ofte kan du finne riktig trekktid på pakken. Gjør du dette unngår du bitter te.
    

Temperatur og trekktid

Grønn te: 70°C (“rekeøyne” * )
Hvit te: 80°C (“krabbeøyne” * )
Oolong: 90°C (“fiskeøyne” * )
Svart te: 90°C (“fiskeøyne” * )
Fermentert te: 90°C  (“fiskeøyne” * )
 

Grønn te: 3 min
Hvit te: 7 min
Oolong: 5 min
Svart te: 4 min
Fermentert te: 4 min

 

Om du ønsker å tilsette melk, sitron eller sukker er opp til deg. Men følger du stegene over vil du få et perfekt utgangspunkt. 
 

Sett av tid til deg selv

Bruk nå 30 minutter på deg selv. Finn et godt sted å sitte og drikk den i fred og ro - uten mobil, data eller TV. Bruk tiden på deg selv og tankene dine.

Å gi deg selv tid i hverdagen er også å investere i egen helse.


You may also like Se alle