Skal vi kjøpe 24 tonn havregryn sammen?

Vi opplever usikre tider med høye energipriser og stigende matvarepriser. Vi er i stor grad prisgitt samspillet mellom dagligvarekjeder, leverandører og produsenter der maktkonsentrasjonen er fordelt på en håndfull store aktører.

Vårt samlede forbruk er reell innkjøpsmakt

Som enkelt forbruker har vi ikke mye vi skulle ha sagt. Samtidig er vi mange som deler et nokså forutsigbart forbruk av de samme varene. Kan vi gå sammen, hoppe bukk over de store aktørene og danne reell innkjøpsmakt? Da står vi i en sterk posisjon for å forhandle en god pris, en god kvalitet og sikre at produsenten og alle som bidrar langs veien får gode vilkår for et godt liv.

Et regnstykke med 1000 hushold 

Vi er 1000 hushold som hver av oss kjøper 2 kilo havregryn i måneden. Vår samlede innkjøpskraft er 24 tonn havregryn per år. Er det kriterier for kvalitet og bærekraft vi kan samle oss rundt? La oss si at det er lettkokt, kortreist og økologisk. Vi forhandler en 3-års avtale på 75 tonn lettkokte økologiske havregryn direkte med en lokal produsent. Når vi kutter ut kostnadene som mellomleddene utgjør får vi ikke bare havregrynet vi ønsker. Vi får havregryn til en pris som både er god for oss og produsenten. Det er win win. 

Forutsigbarhet er gullet

Valutaen er forutsigbarhet og vårt svar er abonnement. Det gir trygghet for deg som forbruker med flere fordeler, i tillegg til en god pris. For produsenten er det helt avgjørende med forutsigbart over tid. Hvis vi er nok folk som går sammen, og abonnerer på havregryn og andre varer vi bruker jevnlig, så har vi de beste forutsetningene for å kunne få bra varer til en god pris. 

1000sammenForbrukermakt