Kapsler eller bønner?

Kapsler eller bønner?

Av alle basisvarer hjemme, er kaffe den viktigste for mange. Det er mange måter å tilberede og nyte kaffen sin på, men denne gangen sammenligner vi nykvernet kaffe med kapselkaffe. Vi ser på smak, pris, bærekraft og tidsbruk. 

I testen har vi brukt Nespresso og mer bærekraftige kapsler mot en pose bønner fra Supreme Roastworks.

Mengde

Bønner: Posen fra Supreme har 250 gram kaffebønner. Dette er ganske standard, selv om flere aktører krymper posene i butikken for å sikre en hyllepris som "rimeligere" ut. 

Kapsler: Åpner du en kapsel finner du ut at den inneholder 5 gram kvernet kaffe. De selges normalt i pakker med 10 kapsler, altså 50 gram kaffe, og man må da ha 5 pakker av 10 kapsler for at det skal bli 250 gram.


Lommeboken

Kapsler: En kjapp sjekk på prisen av 50 kapsler (250g kaffe) i litt forskjellige kvaliteter lander på mellom 200-275kr, eller en kilopris på 800-1400kr.

Svinn: Kapsler har fordelen at man lager én kopp av gangen av tette beholdere med lang holdbarhet så dermed svinner man lite kaffe. 

Bønner: Kaffen fra Supreme Roastworks er i øvre sjikt av såkalt "spesial- eller kvalitetskaffe" og koster ca 200kr for 250g. Den er blant de dyreste og man får også veldig god kaffe til 135kr i tilsvarende kvalitetnivå. 

Svinn: Bønner er ferskvare, og bør brukes innen 4-6 uker. Selv om gode bønner sjelden blir stående i hylla for lenge kan det bli dyrt å (a) Kverne for mye bønner til vannet man bruker, eller (b) Brygge mer kaffe enn man trenger.

Tips: Bruk en vekt et par ganger og juster mengden din. Det kan du spare mye på. Og drikker du god kaffe, og har kald kaffe i kanna på ettermiddagen, så smak på den - det er ofte digg (og kan ta en liten tur i mikro'n)

 Kapsler Bønner
Kilopris Kvalitet+ ca 1000kr / kg 640kr / kg
Kilopris Kvalitet- ca 800kr / kg 520kr / kg
Svinnfaktor Lav Pass på!

 

Passer man på svinn-faktoren peker Bønner seg ut som vinneren når det kommer til lommeboken uansett hvilken kvalitetsnivå du legger deg på.

Tiden

Tid teller alltid. Hva er raskest å lage? Hvor lenge holder det, og hvor mye tid bruker vi på å kjøpe det.

Kapsler: Så lenge maskinen funker er det superenkelt. Lang hylle-levetid er det også. Avhengig av hvilke kapsler man sverger til kan det være alt fra superlett å ta med seg fra butikken, til litt pes å bestille på nett eller kjøpe fra eksklusivt utsalgsbutikk.

Bønner: Å lage tar noen minutter, hvor mange avhenger av om du trakter for hånd eller med kaffetrakter, og hvilken kvern du kjører med. Gode bønner må man nesten alltid kjøpe fra andre steder enn butikk så det kan være lett å glemme, om man ikke får det levert i månedlig mengde fra Slowly da:-D

Teller man i sekunder går Kapsler av med seiern på denne. Setter man pris på stunden med håndtrakting ved kjøkkenbenken, hvor man drømmer seg bort i det hvite skummet og forsøker treffe perfekt med vannet så spørs det.. Uansett, kapsler kjappest!

Planeten

Det er innholdet som står for de største utslippene og da er det fint å vite at vi kan spore kaffen tilbake til bonden eller vaskestasjonen. At vi vet hva de får betalt for kaffen de produserer og at det er produsert på land som ikke var regnskog for et par år siden. Brenneriene som leverer kvalitets-bønner nå til dags er normalt svært opptatt av dette. Det er vi også. Og så er det emballasjen da, vi ser på 1kg vare. 

Kapsler: Emballasjen på en kapsel veier 2 gram så 200 kapsler drar på 400 gram emballasje. I tillegg kommer pappen som veier ca 65g per 50 kapsler. Total veier det 660 gram her altså. 

Bønner: Vi liker kaffe hver dag, så da kan man kjøpe 1kg poser. De veier normalt ca 21 gram. 

Selv om man er flink til å sortere kapslene sine, er det vanskelig å gi kapsler seiern på Planet-kategorien, så her må vi utrope Bønner til vinnern.

 

Husk at om du handler bønner fra Slowly, så vil vi gjerne ha tilbake den plast-emballasjen fra bønnene. Du setter den ut for retur, så tar vi oss av den. 

Smaken

Vi skal ikke bestemme hva du syns er digg. Både kapsler og bønner har et stort utvalg i råvarer og brenningsgrad som gir stor variasjon. For panelets del her hos Slowly har vi funnet det vanskelig å stå ved kapsler over lang tid, mens gode bønner later vi aldri til å gå lei av. Men denne er helt opp til deg.

Konklusjon

Kapslene vinner raskest-prisen, mens Bønnene tar med seg Lommebok og Planet-prisen i vår test. Vårt panel foretrekker smaken av bønner så stillingen ble da 3-1 til bønner.

Smaken er som baken, så din score blir kanskje annerledes. Eller vil du ha begge deler? Hva syns du?

--

🛒 Sjekk kaffe og andre varer du kan få påfyll av fra Slowly her

💡Les mer om Slowly her

📢 Følg oss på insta her


You may also like Se alle