Hver eneste dag blir vi påminnet om alt vi må, skal eller burde ha gjort - for familien, venner, naboer, jobben, samfunnet, menneskeheten og planeten. Stresset øker og fritiden minker. Når skal vi få litt tid til overs til oss selv og familien? Når skal vi få hodet over vannet? Svaret er: stress ned!
Hamsterhjul
Hverdagen er hektisk uansett om du bor alene eller sammen med familie. Vi har alle forpliktelser som skaper tidspress og etterlater oss med lite egentid, hvile og moro.
“Oi, tiden fløy og jeg rekker ikke…..” er en ganske klassisk setning hos mange. Du rekker ikke å ringe foreldrene dine, hente barna på skolen og i barnehagen, levere inn et arbeid til riktig tid, besøke en venn du har lovet å besøke i lang tid, hjelpe barna med hjemmelekser, lage en hjemmelaget middag, ta ut av oppvaskmaskinen og vaske klær, rydde og støvsuge, dra på fotballtrening, være hjemme med sykt barn, komme til skoleavslutning, handle inn til uken - listen er uendelig, og blir for de fleste bare lengre og lengre. Strengt tatt er det ikke at vi får mindre tid - men at vi fyller tiden med feil ting. Vi vil og skal for mye.
Forventninger
Samtidig som at forventningene vi har til oss selv øker - øker også forventningene fra samfunnet. Vi skal alle bidra til at verden blir et bedre sted - sortere, ikke kaste for mye, ikke bruke for mye, ikke kjøpe enkelte varer, boikotte noen, økologisk eller ikke, kortreist, fairtrade, mer fisk og mindre kjøtt.
De aller fleste av oss vil bidra til en bedre verden, bedre vilkår for arbeidere og få en mer bærekraftig livsstil. Men, det er nesten umulig for en enkeltperson å klare alt. Presset og forventningene gir oss dårlig samvittighet og gjør at mange gir opp.
Tilstedeværelsen
Vi lever i en tid som heier på de som produserer mest og presterer best. I aviser trekkes det frem mødre som kommer tilbake til jobben en uke etter å ha født eller arbeidstakere som bare sover 3 timer i døgnet. For de aller fleste er det å leve i et hamsterhjul ikke forenlig med det livet vi vil ha. Det gir oss hele tiden en følelse av å ikke strekke til og en økende dårlig samvittighet. Vi strekker ikke til for oss selv, for familien, venner og heller ikke på jobb. Det å gå rundt å ha en slik følelse vil til slutt gi økt stress, mindre produktivitet, tap av venner og nærhet til familien, helseplager og generelt dårlig livskvalitet. Ikke minst så får vi en stadig økende følelse av å ikke leve. Du mister deg selv og er mindre tilstede.
Stress ned
Det er enkelt å si “senk tempoet så blir det bedre!” Problemet er å finne den riktige måten å gjøre det på - uten at det øker stresset og arbeidsmengden ytterligere. Det ultimate resultatet er en enklere hverdag slik at du kan få gjort det du vil - ikke det alle andre vil du skal gjøre.
Det kan være mange fordeler ved å senke ned tempoet i livet. Det hjelpe en med å få bedre kontroll over egen tid, slik at du kan fokusere på de tingene som er viktigst for en selv. Det kan også bidra til å redusere stress og øke følelsen av velvære. I tillegg kan det bidra til å øke kvaliteten på de tingene du gjør - mer fokus og økt kvalitet. Det å senke ned tempoet kan også hjelpe en med å få en mer balansert og bærekraftig livsstil.
Start i dag
Det er mye som kriger om vår tid og oppmerksomhet i hverdagen og det kan derfor være vanskelig å finne tid til seg selv og å slappe av. Mange kan raskt føle seg overveldet og utbrent. Heldigvis finnes det noen enkle og effektive måter for å få mer tid til seg selv og bevare balansen og velvære i en hektisk hverdag.
Syv tips til hva du kan gjøre for å få mer tid til deg selv:
1 Prioriter tiden
For å få en bedre oversikt bør du lage en liste over alt du må gjøre, og prioriter oppgavene. Dette kan også hjelpe deg med å unngå å glemme noe viktig og sortere vekk mindre viktige oppgaver.
2 Si nei
Det er lett å bli overveldet av forpliktelser fra familie, venner, jobb og fritidsaktiviteter. Tenk gjennom hvilke forpliktelser du kan si nei til.
3 Sett bort kjedelige oppgaver
Hverdagen er full av små og store oppgaver som kan settes bort til andre og dermed spare deg for masse tid. Det kan være alt fra vaskehjelp, matkasse og bestilling av varer på nett. Det behøver ikke koste så mye - men i retur får du mye fritid som kan brukes til deg selv og familien.
4 Sett av tid
Det er viktig å ta vare på seg selv, både fysisk og mentalt. Planlegg inn tid hver dag for hvile og avslapning, enten det er å lese en bok, gå en tur eller meditere. Dette vil bidra til å lade batteriene dine og gjøre deg mer motivert for andre gjøremål. Du kan også finne tid for deg selv tidlig om morgenen før andre står opp, i lunsjpauser og når barna er på fritidsaktiviteter.
5 Del gjøremål med andre
Det er ikke alltid man kan gjøre alt alene, og det kan være lurt å spørre andre om hjelp. Del gjøremål med familie og venner, slik at dere kan hjelpe hverandre og få mer tid til overs til å gjøre ting dere liker. Du kan også forsøke å dele forpliktelser som for eksempel kjøring til og fra aktiviteter, henting og levering på skolen med andre i nabolaget.
6 Unngå tidstyver
Det er lett å bli distrahert av ting som sosiale medier, TV eller telefonen. Prøv å unngå distraksjoner når du har oppgaver du må gjøre, slik at du kan fokusere og fullføre oppgavene dine på en effektiv måte. Andre tidstyver kan være å lete etter ting du roter bort, ved å ha for dårlig system, og stadige innkjøp på grunn av dårlig planlegging.
7 Sett realistiske mål
Det er viktig å sette mål for seg selv, men det er også viktig å være realistisk. Sett mål som du tror du kan nå, slik at du ikke blir skuffet eller stresset hvis du ikke klarer å nå dem.