Å drifte et hushold, en familie, nå til dags er krevende. Nye apper, leveranseformer, produkter. Vi skal ha koll på bærekraft, ernæring, nye råvarer, kortreist, matsvinn, lommeboka. Massevis av burde, burde, burde. Og så tidsklemma da.
I Gryning er vi en gjeng gründere som også er småbarnsforeldre, og vårt utgangspunkt var å forsøke å gjøre noe meningsfullt rundt våre handlevaner til det beste for individ, familie, samfunn og planet.
Men smerten var enkel: Vi gikk stadig vekk tom for vanlige greier hjemme.
Vi forsto raskt at de store gevinstene ville kreve at vanlige folk måtte endre handlevaner og tenke ørlitt nytt. Markedet for dagligvare er i rivende utvikling og mye fokuserer på lynlevering på 10 minutter, men vi fant den gode modellen i den andre retningen.
Vi tok utgangspunkt i at målet var å "ha mer igjen av det man trenger". Hvordan kunne vi få til dette med mist mulig stress, kostnad, tidsbruk m.m.
Vi ville samtidig sørge for at det er fornuftig for planeten, og rettferdig overfor som jobber hardt med å produsere og levere varene som skal til for at vi skal leve et godt liv hjemme.
Vi landet på en måte å forsyne husholdningen på krever ørlitt mer bevissthet og litt planlegging:
1. Langvarer kan vi abonnere på og med minimal innsats sikre at er på plass hjemme: Alt det vi alltid vil ha hjemme som har god holdbarhet kan vi abonnere på i riktig mengde.
2. Å bruke fryseren bedre er lurt. Månedlig påfyll fra f.eks. Picard eller Iceland gir deg tilgang på prima frukt og grønt med minimalt med svinn. Færre tårer blir det også, med ferdigkuttet løk.
3. Spesialvarer blir stadig lettere tilgjengelig for abonnementskjøp på nett. Book riktig mengde av din spesialvare direkte hos produsenten, og gjerne på samme tid i måneden, så får du minst mulig mas med å ta imot.
4. Bruk den fysiske handleturen smartere. Nå handler det om variasjonen og utforskingen. Gå på en lokalbutikk eller spesialforretning du vil skal gå med overskudd. Eller gå på Kiwi, Meny eller REMA med fokus på noe du ikke har prøvd før og med oppmerksomhet på ferskvarene, og planen for minst mulig matsvinn for det du tar med hjem.
Og så noen små praktiske tips videre:
- Det er mye penger og faktisk også tid på å lære seg DIY vaner. Kan du lage rundstykker fra tørrvare får du mer plass i frysern og det er billigere. Kan du lage digg grøt på 5 min fra tørrvare har du alltid et alternativ.
- Tenk større på alt du trenger regelmessig: Hva mer er egentlig forutsigbart og kan tas vekk fra den ukentlige huskelista? Kattesand? Gass til brusmaskinen?
- Har du en digital kalender kan en årlig gjentagende påminnelse sørge for at du aldri er for sent ute med f.eks. gjødsel til gressplenen.
- Brukt-først mindset - Bruk Finn.no og Tise for alt det er verdt. Selg noe også, det er digg å få plass til det du trenger.
Tror du det finnes en bedre måte å handle på?
Bli med oss på facebook eller instagram da vel, eller følg med på vårt nyhetsbrev for å se hvor veien fører.
--
Les mer om hvordan vi ser for oss å bidra til Grønnere handel.