3 kjappe alternativer når brødet er tørt og ungene skriker

Vi spiser mye brød. Det går unna som varmt hvetebrød. Faktisk aller mest i hele Europa. Ferskt brød er triks nummer 1 som dagligvarebransjen bruker for å få oss i butikken. Ofte.

Vi kaster også vannvittig mye brød. NRK Matsjokket telte opp for en tid siden og fant ut at vi sammen kaster 104 millioner brød årlig. Her er noen fækts:

  • 65 millioner brød kastes av oss på kjøkkenet
  • 39 millioner blir kastet (til dyrefor) av bransjen (men hvem betaler for kWh som gikk med?)
  • Kaster man 2 brød i måneden blir det 1000kr per år

Og nå spår NHO høyere brødpriser (via DinSide), som trolig vil drive ned kvaliteten på råvarene (for å holde hylleprisen lav), så her er det faktisk både penger å spare, og ernæringsgevinst å hente. 

Dette er noe vi burde kunne gjøre noe med syns vi, og derfor foreslår vi 3 kjappe alternativer når brødet er tørt eller tomt på disken, som du kan starte med allerede i morgen tidlig.

  1. Gi nytt liv til gammalt brød
  2. DIY (lag selv) brød selv fra noe med lang hylle-levetid
  3. Ha gode alternativer i skuffen

Om du vil sjekke ut effektene dersom 1000 av oss går sammen og blir bedre på alternativer kan du lese om det her (KOMMER).

Gi nytt liv til gammalt brød

  • Brødristern: Enkleste veien til nytt liv for skivene
  • Crok-missjør Simplé: Visp litt egg i en bolle, vend skivene, stek, syltetøy.
  • Toastjern: Litt ost mellom to tørre, så funker det også i matpakken. Ha jernet lett tilgjengelig så er det nesten like raskt som ristern.

DIY Brød som en pro

Fra enkelt til pro 

  • Fyll opp frysern med polarbrød, oppskåret brød, rundstykker.
    Nedside: tar mye plass i frysern
  • Ha vakumbrød i skuffen:
    Nedside: tar mye plass i skuffen. Blir muggent.
  • Bra brødmix og silikonformer: Bland med vann kvelden før, sett i form på kjøl. Rett i ovenen om morgenen akkurat som frossent. 
  • Lag deg en bakevane, noen sparer 5600kr i året på det!
  • Bli surdeigs-nørd (PRO)

Ha gode alternativer i skuffen

Det må ikke alltid være brødskive:

  • Havregrøt kan gjøres er helt rå og kan tilpasses hele familien (og spises kald) (DIY "Gryning Grøten" kommer snart)
  • Musli og granola med valg av ku eller plantemelk
  • Knekkebrød kan også være spennende
  • Tørket frukt, bær og nøtter booster matpakka og frokostblandingen

Er du ute etter å alltid ha gode alternativer i skuffen kan det være lurt å sjekke ut varer som varer fra Gryning. 

Om du vil sjekke ut effektene dersom 1000 av oss går sammen og blir bedre på alternativer kan du lese om det her (KOMMER).

 

BudsjettBærekraftHverdagslab