Hvorfor du bør kverne kaffebønner

Hvorfor du bør kverne kaffebønner

Hos Gryning kverner vi ikke bønnene dine. Hvorfor? Det smaker ikke like godt, og med en god kvern holder kaffebønner mye lenger i hylla. Les videre for å finne ut hvordan du kommer igang med å kverne kaffen selv og hvorfor både du og planeten blir fornøyd med det. Vi går gjennom 3 alternativer så du blir klar til å strømme kaffe blant Norges beste utvalg av bønner fra gryning!

Nærmest fra sekundet kaffen er ferdig brent vil kaffen forringes og maling av bønner vil forskynde denne prosessen vesentlig. De tre viktigste faktorene til at malt kaffe fort blir dårlig er:

  1. Oksidering
  2. Fukt
  3. CO2 tap

Oksidering
Under oksideringsprosessen er flere av komponentene i kaffebønnen i kontakt med luftmolekyler og danner således nye molekyler. Følgelig slippes en del aroma og smak fri fra selve bønnen. Med en kvern reduserer du tidsrommet der tap av smak og aroma oppstår. 

Fukt
Kvaliteten i et brygg avhenger i stor grad av fukt. For det første er oljen i kaffebønnen vannløselig og sørger for at smaken og aromaen slippes fri og kan nytes i din kaffekopp. Men denne oljen vil også slippes fri grunnet fukten i luften. Også denne prosessen vil fremskyndes når kaffen er malt og en hel bønne vil redusere flaten som er eksponert til luft og fukt. 

CO2
Effekten fra karbondioksid på kaffebønnene er nesten den samme som fukt. Karbondioksiden er den komponenten som bringer oljene i kaffen over i ditt brygg. Hver gang du kverner kaffen vil et større område av bønnen kunne slippe fri CO2. Ved å kverne kaffen like før brygging vil du ha nok CO2 til å overføre smaken, aroma og sødmen fra oljene over til brygget. 

Å velge kvern kan være litt av et prosjekt men vi har funnet frem noen enkle alternativer: 

ENKEL: Bodum til 360,-

MIDDELS: Wilfa til 700,-

HIGH-END: Ode Grinder til 4.500,-


You may also like Se alle