Photo by Ello on Unsplash

Har du et kjøleskap uten de aller nyeste funksjonene, kan feil oppbevaring av mat koste deg tusenvis av kroner hvert år. Her er tipsene for oppbevaring i kjøleskap som kan spare deg for mye penger.

Renslighet, bedre orden og kontroll av temperaturen i kjøleskapet ditt kan øke holdbarheten på dine matvarer. Det kommer ikke helt av seg selv, men når du først har gjort det en gang (og klarer å holde orden), så slipper du å gjøre det igjen. Vi gir deg tipsene for best mulig oppbevaring i kjøleskap.

Temperatur

Riktig temperatur har stor betydning for holdbarheten. Et kjøleskap bør ha en temperatur mellom 2-4 ´C. Ved denne temperaturen hindrer du vekst av bakterier og øker holdbarheten til varene. Er temperaturen over 4 ´C øker bakterieveksten. Og er du oppe i 6 ´C halveres holdbarheten på mange av varene dine. 

Nyere kjøleskap har ofte vifter som både sprer fuktigheten og holder temperaturen jevnt lavt i hele kjøleskapet. Andre kjøleskap kan ha soner og ulik temperatur på ulike nivåer. Vi anbefaler deg å legge inn termometer på de ulike nivåene for å se hva temperaturen er  - og lese bruksanvisningen for ditt kjøleskap.

Orden

Et ryddig kjøleskap med god inndeling og oppbevaring av varer i bokser og poser er ikke bare fint å se på. Ved å holde orden mister du ikke oversikten over hva du har. Noe som igjen gjør at du slipper å kaste og kan spare mye penger.

Ikke overfyll

Et kjøleskap bør aldri være overfylt av flere grunner. Den viktigste grunnen er at luften ikke får sirkulere fritt og gi jevn temperatur over hele kjøleskapet. Overfylt kjøleskap kan føre til soner med for høy temperatur.

Hygiene

Det kan være lurt å jevnlig vaske kjøleskapet. Et rent kjøleskap vil minske muligheten for mugg, råte og vond lukt.

Plassering

På eldre kjøleskap må vi huske at varm luft stiger, og derfor vil det naturlig nok være kaldest nederst i kjøleskapet.

Øverst

På dette nivået er det som oftest litt varmere enn ellers i kjøleskapet. Her kan du oppbevare mat som tåler mer og ikke blir raskt dårlig. Eksempler på dette er syltetøy og andre varer i åpnede bokser og glass, pålegg, egg, matrester og annet som ikke skal tilberedes.

Midten

Her passer det fint å oppbevare meieriprodukter. Mange vil velge kjøleskapsdøren til melk. Men, på kjøleskap med dårlig isolasjon er dette ofte det varmeste stedet og ikke egnet til feskvarer som f.eks. melk. Sjekk med termometer hva temperaturen på ditt kjøleskap er.

Nederst

I hyllen rett over grønnsaksskuffen legger du alt av kjøtt- og fiskeprodukter. 

Grønnsaksskuffen

I den nederste skuffen er det best å oppbevare alt av grønnsaker og frukt, slik at det holder på fukten og holdbarheten. Lurer du på hvilke grønnsaker og frukt som skal i kjøleskapet og ikke?

Døren

Her bør du oppbevare varer med lang holdbarhet og som ikke behøver å ha det så kaldt. Det kan være ketchup, sennep, dressing, juice, brus, saft og den melkekartongen du har begynt på. 

 

Småtips før du legger ting i kjøleskapet

  • Oppbevar maten du har i kjøleskapet innpakket. Dette kan enten være emballasjen varen kommer med fra butikken eller gjennomsiktige bokser/poser ment for matvareoppbevaring. Matvarene øker holdbarheten og du unngår å etterlate lukt og smak i hele kjøleskapet. 
  • Har du middagsrester du vil ta vare på? Sørg for at det du legger inn i kjøleskapet er avkjølt før det settes inn. Da unngår du at temperaturen i kjøleskapet øker.
  • Skal du ut å handle når det er varmt? Om du skal ut å gjøre flere ting, bør mathandelen være det siste du gjør. Da unngår du at matvarene blir liggende lenge i en varm bil. 
  • Har du vært i butikken og handlet? Har du mange frysevarer er det lurt å legge alle i samme pose eller benytte seg av en stor frysepose. Er det plass kan du legge ferskvarer i samme posen, slik at de holder seg kalde. Når du kommer hjem bør du legge alle matvarer i kjøleskapet med en gang. 
HusholdningKjøleskapØkonomi