Hva er langvarer?
I butikken hos Gryning fyller vi opp dine skuffer og skap med "langvarer" hver måned. Vi skylder deg en forklaring.
Når vi jobbet med å finne en smartere og mer bærekraftig måte å handle dagligvarer på, måtte vi se på både handlevaner og verdikjeder med hodet litt på skrå. Det vi fant var at mesteparten av varene vi oppbevarer hjemme, i skuffer og skap, er varer vi bruker jevnt og trutt og kjøper om, og om igjen.
Disse varene har felles egenskaper som lang holdbarhet, brukes jevnlig og oppbevares i skuffer og skap, men de mangler et felles begrep. Et begrep med en tydelig fellesnevner som skiller dem fra alle andre varer. I mangel på etablerte begreper har vi lansert et nytt og samlende begrep: Langvarer.
Langvarer kjennetegnes ved:
- Lang holdbarhet
- Tørrvarer og non-food
- Oppbevares i skuffer, hyller og skap
- Brukes jevnlig
- Handles minst en gang per kvartal
- Forutsigbart forbruk
- Lite matsvinn
Smart bruk av langvarer utløser verdi hjemme:
- Vi kan lage mer fra bunnen av
- Mer variasjonsmuligheter
- Kaster mindre
- Plass til mer i skuffer og skap
Fellesutfordringer med langvarer:
- Vanskelig for nye og mindre leverandører å få hylleplass
- Fryktelig irriterende å gå tom for
- Må på handleliste for å ikke bli glemt
- Pakkestørrelser er styrt av hylleplass og hyllepris
- Spredd over forskjellige butikker
- Store merkevarer og lite innovasjon
- Emballasje som kunne vært mer praktisk og bærekraftig
Langvarer er ikke:
- Frukt og grønt
- Kjøtt og fisk
- Kjølevarer generelt
- Frysevarer*
* Frysevarer er i gråsonen siden de i endel tilfeller kan ha gode #langvare kvaliteter.
---
Nå som du forhåpentligvis har taket på de langvarene kan du sjekke ut: