Photo by Vince Veras on Unsplash

Den utvannede og tamme smaken av hurtigproduserte matvarer er på vei ut og inn kommer smaken av håndverk, kunnskap og kjærlighet til lokale råvarer og produkter.

Ny tid

Verden beveger seg stadig raskere. Nye oppfinnelser som skal gjøre oss mer effektive dukker opp nesten ukentlig, vi produserer raskere for hvert år, kjøper stadig større mengder og kaster mer enn noen sinne.  I en verden hvor hastighet og effektivitet ofte står i sentrum, kan det være lett å glemme at maten vi spiser har en historie, en smak og en kvalitet som kommer fra håndverket til de som produserer den. 

Vi ser nå en dreining og en økende interesse for håndverksmat. Stadig flere får opp øynene for produkter som er laget med kunnskap, kjærlighet og respekt for råvarene. Flere velger å handle direkte fra lokale produsenter eller gjennom små leverandører, som Slowly, som fremmer små lokale produsenter. På denne måten støtter vi de små lokale produsentene, og sikrer at håndverket deres blir bevart og utviklet.

Har distanserer oss

Dagens samfunn og måten vi lever på har distansert oss fra det som en gang var et jordbrukssamfunn. De aller fleste vet ikke hvor en matvare kommer fra og enda mindre om hvordan en vare blir til. Og med det har også evnen til å se og smake hva som er en god råvare blitt litt borte. Kunnskapen og interessen har sakte men sikkert forsvunnet. Heldigvis finnes det noen ildsjeler som fortsatt bevarer tradisjonene.

Kunnskap

Mange tenker nok “hvor vanskelig kan det være å lage en juice, en spekepølse, produsere mel og havregryn eller lage et brød?”

Svaret er at det ikke er så vanskelig å lage alt dette. Vanskeligheten består i å lage et produkt som er best på markedet og som kundene setter stor pris på og vil kjøpe igjen. Som småprodusent må du ha kunnskap om lokalområdet, produksjonen, produktet og ikke minst ha nærhet til kunden. Alt dette er elementer som gir lokalt produserte varer en tilleggsverdi som ikke masseproduserte varer har.

Lokalmatprodusenter har innsikt i bærekraft og utnyttelse av ressurser, årstider, lokale værforhold og særegenheter som kan gi produktene deres det lille ekstra som skal til for å hevde seg i toppen. Noe som igjen vil gi produktene høy kvalitet og rik smak.

Høy kvalitet

Norge har en lang matkultur, med røtter tilbake til landets urbefolkning. Norsk mat har blitt påvirket av landets geografi, klima og historie, og resulterer i en unik blanding av tradisjoner, innovasjon og bærekraft. Noe som har gitt oss et bredt utvalg av matvarer av høy kvalitet.

Mennesker langs hele landet har i årtusener tilpasset matproduksjonen til sine områder og fått frem de beste smakene fra ulike råvarer. Gjennom sterk fagkompetanse og kjærlighet til yrket bygges denne tradisjonen videre av lokale produsenter, som produserer lokale råvarer til overkommelige priser.

Det kan være lett å glemme verdien av å ta seg tid til å sette pris på god mat. Bestiller du en matkasse fra Slowly velger du også matvarer som er produsert med omtanke og respekt for tradisjonelle metoder. Sammen kan vi bidra til å bevare tradisjonelt og lokalt jordbruk og produsenter, samtidig som vi får en bedre matopplevelse.

BærekraftLokaltMiljøSaSamvittighet