Hvordan skal jeg få til en god kopp kaffe hjemme hos meg selv?

Slik lager du en god kopp kaffe. Foto av Janko Ferlič på Unsplash

For rundt 1500 år siden ble den første kopp kaffe laget. Siden den gang har det blitt laget et uendelig antall kaffekopper av ulik kvalitet. Vi viser deg hvordan du skal få best mulig smak ut av din kopp kaffe.

Det sies at en etiopisk gjeter ved en tilfeldighet fant kaffeplanten. Dyrene hans hadde spist på bærene og virket veldig aktive. Han plukket noen bønner og brente de over leirbålet sitt og fikk en fantastisk lukt. Dette gjorde at han tok bønnene med til noen munker som kvernet bønnene og lot det trekke i kokende vann. Etterhvert brukte munkene drikken for å holde seg aktive og våkne gjennom dagen og natten. Dermed fikk tempelet de bodde på navnet «det våkne tempelet»

 

Kaffe er ikke bare kaffe

Skal du lage en virkelig god kopp med kaffe må du gjøre noen forberedelser. Du må bruke produkter med god kvalitet og litt tid. Med enkle grep kan du løfte den daglige koppen til nye høyder. 

Ferskvare

Kaffe er en ferskvare og et komplekst produkt som inneholder rundt 1000 aroma- og smaksstoffer. Stoffene frigjøres når kaffen kværnes og kommer i kontakt med oksygen i luften. På bare 15 minutter, etter at bønnene er kvernet,  kan kaffen miste over halvparten av sine aromastoffer. Den aller beste kaffen oppnår du ved å kverne dine egne bønner. Derfor er det viktig å bruke ferske kaffebønner og å lagre dem riktig for å bevare smaken og aromaen i kaffen.

Har du en egen kaffekvern hjemme på kjøkkenbenken kan du i prinsippet brygge alle typer kaffe ut fra samme kaffebønnen. Det eneste du gjør er å justere malingsgraden.

Malingsgrad

For å utløse aromaer og oppnå ulike kontakttider males kaffen i ulike malingsgrader - litt avhengig av hvilken bryggemetode du velger. Det er derfor viktig at du kjøper eller maler kaffe i riktig grad - ut fra hvilken bryggemetode du ønsker å benytte.

Bryggemetode

Det finnes mange bryggemetoder for kaffe. Men alle har noen ting til felles for å oppnå en god kopp kaffe: kvalitet og presisjon.

Vi gir deg de beste tipsene for å oppnå en perfekt kopp kaffe når du skal lage:

Tips til bedre kaffe

  • Vask utstyret grundig før bruk. Oljer fra kaffe som setter seg forringer smaken.
  • Ikke gå for den billigste kaffen. Velg kvalitet. Se vårt sortiment.
  • Invester i en god kaffemaskin/brygger
  • Kjøp kaffebønner og kvern din egen kaffe hjemme. Nykvernet kaffe blir mye bedre enn kaffepulver i poser. 
  • Bruk ferskt vann.
  • Bruk riktig mengde av vann og kaffe. Følg gjerne anvisning på pakken. Men generelt skal det være 6 gram kaffe for hver desiliter med vann du skal bruke.
  • Kaffe skal ikke koke. Den skal trekke.
  • Ikke brygg kaffe med for kaldt vann. Rett temperatur er viktig. Husk at kaldt kaffeutstyr tar varmen vekk fra vannet. Du kan også forvarme utstyret for å unngå for kaldt vann.


Visste du at du ikke burde kaste kaffegruten i søpla? Du kan lage den om til deilig skrubb eller til bruke til gjødsling av planter.  


You may also like Se alle