Vet du hvor frukt og grønt skal oppbevares? I kjøleskapet eller på kjøkkenbenken?
Riktig oppbevaring av grønnsaker og frukt kan spare deg for tusener av kroner
Om du oppbevarer frukten og grønnsakene dine riktig holder de seg mye lengre og du kan potensielt redusere matsvinnet ditt med over 2000 kroner.
Uvaner og metoder fra bandommen
Mange sverger til at all frukt og grønt skal legges i kjøleskapet. Andre liker best at det skal bugne, synes og være lett tilgjengelig - så det meste blir oppbevart på kjøkkenbenken.
Vi drar med oss mange vaner fra barndommen. Og ofte er det ting vi har lært som viser seg å være helt feil, fordi bruksmønsteret for en vare har endret seg totalt. Men hva er rett oppbevaring av grønnsaker og frukt?
Men hva er rett oppbevaring av grønnsaker og frukt?
Det finnes faktisk en fasit på hvordan oppbevare grønnsaker og frukt. Her får du den ultimate listen over hva som skal hvor!
DETTE OPPBEVARER DU I KJØLESKAPET
DETTE OPPBEVARER DU PÅ KJØKKENBENKEN
DETTE OPPBEVARER DU KALDT OG MØRKT
Tips til å oppbevare grønnsaker og frukt:
- Appelsiner og andre sitrusfrukter liker seg på kjøkkenbenken. Men husk å ikke oppbevar dem tett på hverandre, for da råtner de veldig raskt. Om du har veldig mange appelsiner som er i kontakt med hverandre, bør du jevnlig snu på de for å unngå råte og mugg i kontaktflatene.
- Det er viktig å ikke oppbevare løk i kjøleskap. Fuktigheten i løken vil fremskynde forråtnelsesprosessen. Helst skal de oppbevares like mørkt, tørt og kaldt som poteter. Men, husk å ikke oppbevar løk og poteter sammen, da de råtner mye raskere sammen.
- Er det en frukt fra varmere land, så liker de seg som oftest ikke i kjøleskap
- Ikke bland frukt og grønnsaker på samme sted eller i samme fruktfat. Tomat og eple blir mye raskere modne og råtner om de legges sammen med annen frukt.
- Vil du salaten skal holde lengre? Skyll den, sil av vannet og legg i en pose i kjøleskapet.
- Er spinaten litt slapp? Skyll den i kaldt vann og legg i kjøleskapet. Da blir den krispy igjen!
- Gulrøtter bør ligge kaldt, være fuktige og ligge i plast med små hull (ventilasjon). Da unngår du både at de tørker ut eller begynner å råtne. Lagrer du det riktig kan de holde i flere måneder.
- Har poteten blitt litt rynkete og sliten? Fortvil ikke. Så lenge den ikke er grønn kan den fortsatt spises!
- Har du tatt av alle bladene på salaten og vil at den skal vokse litt? Da kan du legge stilken i et glass vann. Så begynner den å vokse. Det samme kan du gjøre med vårløk, purre og stangselleri.